A NORITAKE szintetikus kerámia bemutatása

Kétféle módszer ismert a fogászati kerámia alapanyagának az előállítására:
1. Természetes földpátból és leucitból
2. Szintetikus földpátot hozunk létre kémiai összetevőkből, ionokból.

Mint már a címből is kiderült, a NORITAKE cég a második lehetőséget választotta kerámiája előállítása során. E porcelán I. osztályú szintetikus anyagokból kerül a JIS japán normatíva szerint. Ennek a szintetikus előállításnak köszönhetően, olyan kerámiát kapunk, melynek színei, hőtágulási együtthatója, anyagszerkezete stabil, így - szemben a természetes alapú kerámiákkal - több égetés végrehajtását is lehetővé teszi, színváltozások, repedések, nagyobb formai változások nélkül.

A természetes foghoz nagyon közeli keménységnek köszönhetően, az egyik "legpuhább kerámia" a magas olvadáspontú kerámiák piacán. A páciens központú minőségi fogászatban ez egy nagyon fontos tulajdonság, mert e kerámia használatával megelozhető az antagonista fogak gyors kopása és a későbbi állkapocs-ízületi problémák. Mindemellett a fogtechnikusnak is könnyebb dolga van a pótlások kidolgozásánál.

Felhasználhatósága korlátlan, mivel nemcsak hagyományos fémkerámia pótlás készíthető belőle, hanem Jacket korona, kerámia inlay-onlay, kerámia héj (Lamina, Veners).

Cirkon

2003 márciusában az elsők között kezdtem dolgozni cirkónium-dioxid alapanyagból készített vázakkal.
A különböző technológiák előnyeit – hátrányait a munka során megismerve sok tapasztalatot szereztem a cirkónium-dioxid munkák készítéséről. Ennek eredménye képen döntöttem úgy, hogy egy olyan rendszerrel kezdek dolgozni, amely ipari háttérrel(fejlesztés, készítés) van támogatva. Ennek előnyei a nagyon pontos széli záródás, a kifogástalan anyag minőség, a törésmenetesség, stb… Tehát az állandó minőség!

Ma már különböző cégek reklámozzák és készítik a fogpótlásokat más-más technológiával és más-más alapanyagból. Az alapanyag nagyon fontos, hiszen a "cirkon" mint szakmai fogalom, nagyon sok fajta anyagot takar és még a fogorvosok ill. fogtechnikusok sem ismerik ki magukat e téren. Tehát nagyon fontos ellenőrizni az adott anyag referenciáit, készítésének módját, pontos összetételét, mielőtt választanánk a palettáról. Különben nagy meglepetések érhetik az embert a használat során.

Az általam készített munkáknál az elkészítés folyamata a következő:
- a fogorvos előkészíti a páciens fogait és elküldi a lenyomatot vagy a szájról készített digitális szkennelést a fogtechnikai laboratóriumba
- a minta készítés után egy lézer szkenner segítségével digitalizáljuk a száj képleteit vagy a beimportáljuk a tervező szoftverbe a szkennelést
- a grafikusan látható szájba, a szoftver segítségével megtervezzük a készítendő fogpótlást
- ezt e-mailen elküldjük egy külföldi vagy hazai frézcentrumba, ahol pár nap alatt kifaragják a kért anyagból
- miután a gyorsposta meghozta a laborba a kész vázat, leplező kerámia segítségével felépítem az adott szájra jellemző fogállást, fogformát, fogszint.
- a kész munkát a fogorvos beragasztja a páciens szájába.

Előnyök:
- mikroszkopikus széli záródás
- fényáteresztő képesség
- fémmentesség
- magas hajlító szilárdsági érték
- nincs repedés, törés, hólyagosodás, belsőfeszültség
- fém allergia kizárva
- biokompatibilis
- nem terheli a szervezetett
- ipari háttér - állandó minőség

A számítógépek által elkészített pontos cirkon vázak nagy előnye - a fémmentességen túl - a nagyon magas hajlító szilárdsági érték (1200Mpa), melynek köszönhetően - normális használat esetén - törhetetlenek. A cirkon vázakat a Noritake cég "Cerabien CZR" fantázia nevű kerámiájával leplezem.

Vissza a nyitó oldalra Írjon levelet!