CAD/CAM technológia a fogászatban

A CAD/CAM technológiával készített cirkonium-dioxid pótlásokat nevezik ma a fogászat "high tech"-jének a rögzített fogpótlások területén. A felhasznált anyagoknak és a technológiából fakadó pontosságnak köszönhetően, ténylegesen elkészíthető a nagybetűs fogpótlás, mely már nem okoz fémallergiát, pontossága miatt tartós megoldásnak bizonyul és nem utolsó sorban esztétikailag is a tökéleteshez megközelítő fogászati restauráció készíthető el belőle.
A CAD/CAM angol rövidítés, mely az adott termék (jelen esetben a fogpótlás) elkészítési folyamatát írja le a következő képen:
Computer segítségével tervezett - Computer segítségével elkészített (termék)


Tehát a munkafolyamat a következő:
1. 1. A fogorvos "vállasan" előkészíti (lecsiszolja) a szájban a szükséges maradó fogakat, melyekről "sulcus tágított" lenyomatot vesz.
2. E lenyomat alapján a fogtechnikai laboratóriumban elkészül a munkaminta.
3. A mintát, lézer letapogató gép segítségével digitalizáljuk, és így grafikusan láthatóvá tesszük a computer monitorján.
4. A hozzá tartozó fogászati szoftver segítségével a fogtechnikus megtervezi a készítendő fogpótlás alakját, nagyságát, állását stb...(CAD)
5. A kész tervet interneten elküldi egy külföldi (ált. német, svéd) "fréz-centrumba", ahol egy computer által vezérelt robot micron pontossággal kifaragja a kért formát a megadott anyagból. (CAM)
6. Három-négy nap múlva a fogtechnikai laboratórium gyorspostán megkapja külföldről a robot által elkészített "hajszálpontos" korona,- híd vázat.
7. E vázra égeti rá a fogtechnikus a páciens fogszínével megegyező leplező kerámiát, melynek eredményeképp kész a fogpótlás.
8. A fogorvos beragasztja a fogorvosi rendelőben a restaurációt a páciens szájába.

A fentiekből kiderül, hogy mennyi előnye van az említett módon készített pótlásoknak:
- ipari elkészítés által garantált pontosság
- esztétikus fogpótlás* ( fényáteresztő képesség)
- fémallergia kizárva*
- sem az elkészítés során, sem a használat során nincs törés, repedés, feszültség, hólyag, stb
*cirkonium-dioxid használata esetén

Természetesen CAD-CAM technológiával nem csak cirkon munkák készíthetőek nagy pontossággal, hanem CrCo fém, arany, műanyag,stb.

Ennek ellenére csak lassan terjed el hazánkban eme "high-tech" fogpótlás, mivel az ára általában 2-szerese a hagyományos módon készített fémkerámia pótlásoknak.
Sajnos az a rossz szokás, hogy az emberek az egészségükön próbálnak spórolni, már természetessé vált Magyarországon. A "rendszerváltás" óta az emberek sok pénzt költenek új autókra, hi-fi berendezésekre és egyéb - az élet szempontjából - nem fontos dolgokra, de a saját testükre, egészségükre sokszor még a minimumot sem fordítják.
Fogászati szempontból ma lakosság nagy része elhanyagolja a fogápolást, a foghiányok pótlását, és ha mégis rászánja magát, akkor sem a minőség, hanem ár dominál, elfelejtve azt az örök törvényt, hogy az olcsó termék hosszútávon drágább lesz.

Vissza a nyitó oldalra Írjon levelet!